Wereldrecord 2012

Al jaren bestond bij de huidige generatie boakebouwers, veelal zonen dan de generatie van toen, het verlangen om een aanval te doen op het eigen wereldrecord. In 2012, precies 25 jaar later moest het dan gebeuren.

De koppen werden bij elkaar gestoken en de Splose bevolking werd tijdens een informatieavond in het Trefpunt ingelicht. Het streven was een paasvuur van minimaal 30 meter te bouwen. Om hiervoor genoeg hout bij elkaar te krijgen werd de buurtschap in rayons verdeeld waarbij elke week een rayon zal helpen met het verzamelen van hout.

Vanaf november is er met man en macht gewerkt aan het paasvuur. Een week voor Pasen werd het oude record uit 1987 verbroken. Van stoppen met bouwen was echter geen sprake. Vrij snel werd besloten een aanval te doen op het wereldrecord hoogste kampvuur dat in handen stond van een dorp in Slovenië, dit was een stapel pallets van 43 meter hoog.

Vrijdag 6 april was het dan zover. Arjan Hakkert en Gerrit Markvoort arriveerden met hun apparatuur om het paasvuur op te meten. De beide opmeters werden begeleid door de politieagenten Bert van Eijk en Joop Assink. Zij dienden als officiële getuigen bij het opmeten, zodat het record ook daadwerkelijk in het Guinness Book of Records kon worden opgenomen. Het opmeten werd nauwgezet gevolgd door vertegenwoordigers van lokale en landelijke media zoals RTV Oost, SBS6 en de NOS.

Om 16.00 uur kwam uiteindelijk het de uitslag waar iedereen op gewacht had. Het paasvuur had een hoogte van maar liefst 45,98 meter. 

Van alle kanten barstte een luid gejuich los, gekleurde slingers vlogen door de tent, honderden vermoeide boakebouwers sloegen elkaar op de schouders en namen daarna een volgend flesje Grolsch om hun weergaloze prestatie te vieren. De Sploders verbeterden hiermee ruimschoots het eigen oude wereldrecord. Met een paasbult van bijna 46 meter stond bovendien de grootste brandstapel ter wereld in Espelo.








De NOS wilde het meetresultaat graag melden in de uitzending van 18.00 uur. Dat kwam burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten ter ore en hij vroeg de boakebouwers of de NOS de uitslag al voor de bekendmaking in de tent kon krijgen. „Mooi niet, dit is ons paasvuur. Ze wachten maar.”

Op het evenement kwamen naar schatting 40.000 mensen af en was daarmee een groot succes dat Espelo, en Holten als paasvurengemeente wederom op de kaart heeft gezet.

E-mailen
Map
Info
Instagram