Wereldrecord 1987

In 1985 werd er in Neede wereldrecord neergezet met een paasvuur van 16 meter hoog. In Espelo was men echter van mening dat ze in staat waren een veel groter paasvuur te bouwen. Er werd dan ook gauw besloten dat dit record niet lang in handen zou blijven van Neede.

De Boakebouwers Splo mobiliseerden in het najaar van 1986 de gehele Espelose bevolking tot het bouwen van het grootste paasvuur van de wereld, om zo een vermelding te krijgen in het "Guinness Book of Records". Na ruim een half jaar bouwen werd een paasvuur neergezet met een hoogte van maar liefst 27,87 meter en een inhoud van ca. 4600 kubieke meter. Het paasvuur werd op zondag 19 april 1987 ontstoken door burgemeester Ridder van Rappard van de gemeente Holten. Niet alleen trok dit evenement naar schatting zo'n 20 duizend bezoekers, maar ook publicitair was het een succes. Zowel regionale als landelijke media hadden aandacht voor dit spektakel.

Op een vraag van een journalist van de NOS of dit record ooit nog is verbroken zou worden antwoorde Anton Reilink destijds: ‘’Er zal geen enkel dorp uit de buurt zo gek zijn om dit record opnieuw aan te vallen, misschien hooguut wi-jzelf!’’

E-mailen
Map
Info
Instagram